Waarom is er een leerplicht?

De leerplicht in Nederland is er om alle kinderen te garanderen van onderwijs. Ze krijgen de mogelijkheid om zich voor te bereiden op de arbeidsmarkt en op de huidige maatschappij. De leerplicht geldt voor kinderen van 5-16 jaar. Als jij als zestienjarige van school komt en aan kunt tonen dat jij gekwalificeerd bent om aan het werk te gaan, dan mag je dat gerust doen. Heb jij nog geen startkwalificatie dan moet je tot je achttiende onderwijs volgen. Onder gekwalificeerd valt een mbo niveau 2 (of hoger), een havo of vwo diploma. Toch blijven veel kinderen door studeren na het behalen van een dergelijk diploma. Ze kiezen voor een studie op een hogeschool of volgen trainingen en opleidingen bij een opleidingsinstituut.

Vrijstellingen

Vanaf dat jouw kind vijf jaar is, moet hij of zij naar school. Als ouder ben je zelfs strafbaar wanneer jij je kind niet naar school laat gaan. Er zijn echter een aantal vrijstellingen te regelen. Voor een kleuter kan het namelijk nogal heftig en ingrijpend zijn om ineens vijf dagen in de week naar school te gaan. Indien het te vermoeiend is, mag jij je kleuter vijf uur per week thuis houden. Je hebt hier geen toestemming voor nodig, maar je moet het wel even doorgeven aan de directeur. Het is echter wel belangrijk dat je kindje zo snel mogelijk went aan een volledige schoolweek. Hij of zij leert namelijk veel in deze periode en dat heeft hij of zij nodig om door te stromen naar groep drie. Verder zijn de volgende vrijstellingen mogelijk. 

Psychische en lichamelijke klachten van het kind

Het is mogelijk dat jij je kind niet in hebt geschreven op een school wegens psychische of lichamelijke klachten. Indien dit aan de orde is moet je dit voor 1 juli bij de leerplichtambtenaar aangeven. 

U heeft bezwaar tegen levensbeschouwelijke richting van buurtscholen

Heb je hier bezwaar tegen, dan kun je jaarlijks aangeven dat je een vrijstelling wilt. Dit moet je wederom doen voor 1 juli. Je hebt wel een verklaring nodig waarom je een richtingsbedenking hebt. 

Onderwijs in België of Duitsland

Woon je in Nederland, maar aan de grens van Duitsland of België en wil je dat jouw kind daar naar school gaat? Dan moet je ook elke jaar vrijstelling vragen en aantonen dat je kind naar een buitenlandse school gaat. 

Rondreizen voor een baan

Heb jij of je partner een baan waarvoor je vaak moet reizen en verhuizen? Denk aan kermisexploitant of circusmedewerker. Dan is het mogelijk dat je kind een deel van het jaar vrijstelling kan krijgen. De vrijstellingen moet je elk jaar opnieuw aanvragen. 

Vrijstelling van schooldagen

Vrijstelling van school krijg je niet zomaar. Toch zijn er een aantal uitzonderingen dat je een dagje thuis mag blijven of in ieder geval niet op school hoeft te komen.

  • schorsing;
  • ziekte;
  • bruiloft;
  • begrafenis;
  • religieuze feestdag.

Natuurlijk is het ook voor je eigen belang goed om zo min mogelijk te missen van school. Je leert er namelijk veel en je wordt klaargestoomd om aan het werk te gaan. Je doet er wel verstandig aan om nog een opleiding te gaan volgen.